Gå til hovedindhold

Opstart i vuggestue

I Sydstjernen gør vi vores bedste for at du og dit barn skal opleve den bedste start på livet i vores børnehus, og vi ved at du er altafgørende for at dette skal lykkedes for os at give dit barn den bedste start på vuggestuelivet.

  • Læs op

Indhold

    Ny i vuggestuen

    Det er en skælsættende begivenhed for mange forældre når ens barn skal begynde i vuggestue. Det kan være noget man som forældre har set frem til men det kan også være det vækker følelser som uro og angst fordi man skal overlade sit barn til voksne man endnu ikke kender.

    Hjemmebesøg

    Et hjemmebesøg er et tilbud vi giver, når jeres barn har fået plads i Sydstjernens vuggestue. Vi ringer til jer, når det er tid til at planlægge et hjemmebesøg og kommer forbi jeres adresse med informationspapir, som gerne må udfyldes og læses, inden vi kommer på besøg. På hjemmebesøget snakker vi om fødslen, barnets udvikling, spisning, søvn, opstart i vuggestue og så videre.

    Hvad er formålet med hjemmebesøg?

    Formålet med dette hjemmebesøg er, at vi møder jer og jeres barn i jeres vante og trygge rammer. Der er bedre tid, plads og ro til at kunne snakke om alt, hvad der rører sig, når man er derhjemme frem for at være i vuggestuen. 

    Hvilken virkning har hjemmebesøget haft i vores arbejde?

    Vi oplever et styrket samarbejde mellem forældrene og personalet. Der skabes et tættere bånd og en større forståelse - både for personalet, forældrene og for jeres barn. Vi oplever også, at børnene er mere nysgerrige, når de kommer i vuggestue efter et hjemmebesøg, da de kun skal forholde sig til nye rammer og ikke også et nyt og fremmed ansigt.

    Et par gode råd inden start i vuggestuen

    Øv jer hjemmefra

    Det kan være en god idé at give dit barn erfaringer med at blive passet af andre voksne - for eksempel af bedsteforældre - inden dit barn skal i gang med sin indkøring i institution. På den måde kan dit barn lære at blive mere tryg ved at du går, og så opleve, at du også kommer tilbage igen. Fortæl dit barn, hvad du skal og hvornår du kommer tilbage: "Nu går mor ned og handler. Imens jeg er væk, passer morfar på dig. Når I har leget lidt, så er jeg tilbage igen".

    Giv dit barn noget med hjemmefra

    Noget genkendeligt hjemmefra kan være med til at skabe en tryghed for dit barn midt i det nye. Det kan for eksempel være yndlingsbamsen eller suttekluden.

    Få en anden til at tage over, hvis det er svært for dig

    Det er helt almindeligt, hvis du er urolig eller bekymret for, hvordan det skal gå i starten af en indkøring. Uro kan være svær at lægge fra sig, men det er vigtigt at være opmærksom på. En tydelig uro fra dig kan forstærke dit barns usikkerhed og det kan derfor hjælpe at lade sin partner eller en anden nær voksen til barnet overtage indkøringen. Det er ingen skam at anerkende, at indkøringen påvirker dig - det er helt almindeligt.

    Lav en plan og hav god tid

    Dit barn har brug for, at du er med i vuggestuen den første del af indkøringen, det er derfor vigtigt at planlægge god tid, så du eller din partner kan holde fri fra arbejde, som minimum den første uge, gerne to uger. På den måde kan du have tid og ro til at være nærværende og fysisk tilstede den første tid, hvor dit barn har brug for korte dage. Det giver barnet de bedste forudsætninger for at falde rigtig godt til i vuggestuen.

    Træk ikke afskeden for længe og sig altid farvel

    Når tidspunktet kommer, hvor du skal gå fra dit barn, er det vigtigt du forbereder dit barn. Fortæl dit barn, at du går, hvad du skal, og hvornår du kommer tilbage og henter barnet. Sig for eksempel: "I dag skal du være sammen med Kirsten i vuggestuen, mens far er på arbejde. Når du har leget og spist kommer jeg og henter dig igen."

    Når dit barn har fået kontakt med en pædagog, som tager imod, er det en god idé ikke at trække afskeden ud - det kan gøre den meget sværere for dit barn at komme videre. Vi lover dig, at vi kontakter dig, hvis dit barn er utrøsteligt. Vi sender også hjertens gerne en besked i Aula eller giver dig en opringning om, hvordan dit barn har det under indkøringen.